Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na białka (proteiny) bez uwzględniania aktywności fizycznej wynosi ok 1g/1kg należnej masy ciała. I takich wartości należałoby się trzymać jednak wypadałoby w tym momencie przez chwilę zastanowić czy taka ilość białka wystarczy również dla ciężko trenującego ważącego sto kilo mężczyzny.
Dieta osób czynnych aktywnie jest zgoła inna pod kątem podaży protein. Stąd wzięły się wartości pokazujące, że osoby trenujące wydolnościowo powinny dostarczać ok. 1,6g/kg m.c. natomiast zawodnicy bądź amatorzy treningów siłowych 1,8-2g/kg m.c. Chciałbym zbliżyć swój artykuł do grupy nr 2 czyli osób aktywnych fizycznie i sportowców. Jak wiadomo, organizm podczas wysiłku fizycznego oraz redukcji masy ciała pobiera aminokwasy z mięśni do przetrwania. A przecież najlepszym budulcem mięśni są białka! Zbyt niska podaż protein spotęguje w osobie prowadzącej wysiłek fizyczny uczucie głodu więc należałoby zawyżyć wartość podaży białka. Są badania[1], które pokazują że nawet bardzo wysokie wartości (2,5-3g/kg m.c.!) stosowane przez rok na osobach aktywnych fizycznie nie wpłynęły negatywnie na pracę wątroby, nerek. Taka podaż białek niesie za sobą zwiększenie łącznej energetyczności diety ale podczas tego badania nie odnotowano wzrostu tkanki tłuszczowej.
Chcąc podsumować podeprę się kolejnym badaniem [2] pokazującym, że dobrym wyborem wśród osób zarówno odchudzających się jak i ciężko trenujących jest utrzymacie podaży protein na poziomie nawet 2,3-3,1 g/kg. Pragnę zaznaczyć jednak, że górna granica dotyczy grupy ludności AKTYWNEJ FIZYCZNIE. Dziękuję za uwagę.
A w kolejnym tekście... Tłuszcze
Dawid Góra
#nutrisport #protein #activity
Bibliografia:
[1] - Antonio, J., Ellerbroek, A., Silver, T., Vargas, L., Tamayo, A., Buehn, R., and Peacock, C.A. (2016). A High Protein Diet Has No Harmful Effects: A One-Year Crossover Study in Resistance-Trained Males. Journal of Nutrition and Metabolism 2016, e9104792.
[2] - Eric R. Helms, Caryn Zinn, David S. Rowlands, and Scott R. Brown (2014). Eric R. Helms, Caryn Zinn, David S. Rowlands, and Scott R. Brown: International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism,2014, 24, 127-138.
Komentarze
Prześlij komentarz