Ostatnimi czasy możemy zaobserwować wzrost zainteresowania oraz podaży w sklepach już nie tylko ze zdrową żywnością opakowań z napisem „nasiona chia”. I bardzo dobrze!
Czym jest ten egzotycznie brzmiący produkt?
...
Nasiona szałwii hiszpańskiej, bo tak brzmi prawidłowa nazwa tych małych kuleczek wyglądem przypominających mak wywodzi się z czasów Azteków, gdzie były zaraz po kukurydzy najważniejszą rośliną uprawną. Dzisiejsze ceny w sklepach wahają się w granicy około 15zł za 1kg. Nasiona chia mają wiele prozdrowotnych właściwości, pomimo swej wysokiej kaloryczności (ok. 500kcal/100g). Głównym „atutem” nasion jest wysoka zawartość antyoksydantów takich jak chociażby kemferol, kwas cynamonowy czy też mirycetynę oraz inne flawonoidy. Nasiona chia charakteryzują się również wysoka zawartość kwasów omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (aż 64g/100g!). Wysokie spożycie tego kwasu pozwala na skuteczne obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowych – w bibliografii podsyłam odnośnik do badań ukazujących korzystny wpływ spożywania mąki z chia. Nasiona te przez funkcję pęcznienia mogą skutecznie pomagać w walce z nadwagą, wysoka zawartość błonnika (celulozowa łupina) pozwoli „wypełnić” żołądek i ograniczyć łaknienie.
Badania przeprowadzane na szczurach pokazują, że to nie jedyne funkcje pomocnicze w redukcji tkanki tłuszczowej nasion chia. Pozwalają one również na hamowanie rozrostu tkanek tłuszczowych, zmniejszają stres oksydacyjny oraz na ogólny spadek tkanki tłuszczowej w organizmie. Jednak jak wiadomo człowiek różni się od szczura więc badania te mogą być niemiarodajne jeśli chodzi o wpływ na organizm ludzki. Ale raczej stosowanie go w kuchni negatywnych skutków nie przyniesie a korzyści mogą być naprawdę satysfakcjonujące. Oczywiście jak ze wszystkim z nasionami chia nie można przesadzać w kuchni. Ich ilość powinna być ograniczona do około 45g na dobę. Większe ilości mogą uniemożliwić przyswajalność wielu minerałów.
Nasiona chia w kuchni
Najczęściej jeśli ktoś spożywa ten produkt to jest on podawany w postaci puddingów, które zalane mlekiem na noc zwiększają swą objętość nawet 25-krotnie! Co za tym idzie mogą być doskonałą alternatywą na drugie śniadanie czy też podwieczorek. Nasiona te można również wykorzystać na wiele innych sposobów, jak chociażby dodatek do sałatek, element odświeżającego smoothie. Ludzka wyobraźnia na temat tego składnika jest niezbadana i potrawy, do których dodawane są nasiona chia na pewno nie raz zaskoczą nawet najbardziej zagorzałego fana tego produktu.
Podsumowując nasiona szałwii hiszpańskiej to bardzo ciekawy produkt, który warto aby znajdował się w każdej „fit” kuchni. Pozytywny wpływ na organizm oraz możliwe korzyści podczas redukcji tkanki tłuszczowej są naprawdę dobrymi argumentami za tymi czarnymi kuleczkami. Ja mam, używam i gorąco polecam.
Dawid Góra
#nutrisport #chia
Bibliografia:
1. Toscano L.T., da Silva C.S., de Almeida A.E., et al. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant Foods Hum Nutr 2014; 69(4):392-8
2. Oliva M.E., Ferreira M.R., Chicco A. et al. Dietetary Salba (Salvia hispanica L.) seed rich in α-linolenic acid improves adipose tissue dysfunction and the altered skeletal muscle glucose and lipid metabolism in dyslipidemic insulin-resistant rats. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2013; 89(5):279-89. Zobacz więcej
Czym jest ten egzotycznie brzmiący produkt?
...
Nasiona szałwii hiszpańskiej, bo tak brzmi prawidłowa nazwa tych małych kuleczek wyglądem przypominających mak wywodzi się z czasów Azteków, gdzie były zaraz po kukurydzy najważniejszą rośliną uprawną. Dzisiejsze ceny w sklepach wahają się w granicy około 15zł za 1kg. Nasiona chia mają wiele prozdrowotnych właściwości, pomimo swej wysokiej kaloryczności (ok. 500kcal/100g). Głównym „atutem” nasion jest wysoka zawartość antyoksydantów takich jak chociażby kemferol, kwas cynamonowy czy też mirycetynę oraz inne flawonoidy. Nasiona chia charakteryzują się również wysoka zawartość kwasów omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (aż 64g/100g!). Wysokie spożycie tego kwasu pozwala na skuteczne obniżenie ryzyka rozwoju chorób sercowych – w bibliografii podsyłam odnośnik do badań ukazujących korzystny wpływ spożywania mąki z chia. Nasiona te przez funkcję pęcznienia mogą skutecznie pomagać w walce z nadwagą, wysoka zawartość błonnika (celulozowa łupina) pozwoli „wypełnić” żołądek i ograniczyć łaknienie.
Badania przeprowadzane na szczurach pokazują, że to nie jedyne funkcje pomocnicze w redukcji tkanki tłuszczowej nasion chia. Pozwalają one również na hamowanie rozrostu tkanek tłuszczowych, zmniejszają stres oksydacyjny oraz na ogólny spadek tkanki tłuszczowej w organizmie. Jednak jak wiadomo człowiek różni się od szczura więc badania te mogą być niemiarodajne jeśli chodzi o wpływ na organizm ludzki. Ale raczej stosowanie go w kuchni negatywnych skutków nie przyniesie a korzyści mogą być naprawdę satysfakcjonujące. Oczywiście jak ze wszystkim z nasionami chia nie można przesadzać w kuchni. Ich ilość powinna być ograniczona do około 45g na dobę. Większe ilości mogą uniemożliwić przyswajalność wielu minerałów.
Nasiona chia w kuchni
Najczęściej jeśli ktoś spożywa ten produkt to jest on podawany w postaci puddingów, które zalane mlekiem na noc zwiększają swą objętość nawet 25-krotnie! Co za tym idzie mogą być doskonałą alternatywą na drugie śniadanie czy też podwieczorek. Nasiona te można również wykorzystać na wiele innych sposobów, jak chociażby dodatek do sałatek, element odświeżającego smoothie. Ludzka wyobraźnia na temat tego składnika jest niezbadana i potrawy, do których dodawane są nasiona chia na pewno nie raz zaskoczą nawet najbardziej zagorzałego fana tego produktu.
Podsumowując nasiona szałwii hiszpańskiej to bardzo ciekawy produkt, który warto aby znajdował się w każdej „fit” kuchni. Pozytywny wpływ na organizm oraz możliwe korzyści podczas redukcji tkanki tłuszczowej są naprawdę dobrymi argumentami za tymi czarnymi kuleczkami. Ja mam, używam i gorąco polecam.
Dawid Góra
#nutrisport #chia
Bibliografia:
1. Toscano L.T., da Silva C.S., de Almeida A.E., et al. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant Foods Hum Nutr 2014; 69(4):392-8
2. Oliva M.E., Ferreira M.R., Chicco A. et al. Dietetary Salba (Salvia hispanica L.) seed rich in α-linolenic acid improves adipose tissue dysfunction and the altered skeletal muscle glucose and lipid metabolism in dyslipidemic insulin-resistant rats. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2013; 89(5):279-89. Zobacz więcej
Komentarze
Prześlij komentarz