Od wielu lat morwa biała (Morus Alba L.) jest tematem naukowców pod kątem obniżania poziomu cukru w organizmie. Jak pokazuje historia, roślina ta używana była na Dalekim Wschodzie dziesiątki lat temu jako preparat na cukrzycę oraz zakażeń bakteryjnych. Zaglądając do najnowszych badań nt. morwy białej można spotkać wiele doświadczeń potwierdzających tezę, że ludzie minion...ych epok mieli dobre przypuszczenia odnośnie tej rośliny. Przede wszystkim liście morwy charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwgrzybiczą oraz antybakteryjną. Zawarte w nich substancje chemiczne (związki polifenolowe) mogą skutecznie również wpływać na zahamowanie chorób cywilizacyjnych takich jak choćby: choroby krążenia, nowotworowe czy cukrzyca. Najważniejszym składnikiem, który skutecznie wpływa na korzystne efekty zdrowotne to DN (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D- sorbitol) – związek, który spowalnia rozkładanie skrobi z pożywienia na cukry proste co do celowo obniża poziom po posiłkowej hiperglikemii. To tylko potwierdza korzystne działanie za zahamowanie chociażby rozwoju cukrzycy. Właściwości antyoksydacyjne rośliny pozwalają na zmniejszenie utleniania lipoprotein o niskiej gęstości.
W tym miejscu należałoby również zwrócić uwagę na fakt, że Polacy coraz częściej sięgają po produkty prozdrowotne. Morwa biała bezapelacyjnie powinna być na tej liście!
Fakty te potwierdzają tylko korzystne działanie morwy białej. Produkt ten dostaniemy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. W Japonii bardzo dobrze rozpowszechniona jest przeciwcukrzycowa herbata z morwy białej – pijmy na zdrowie!
Przykładowy przepis na użycie morwy w naszej kuchni:
Kasza jaglana z morwą białą
1 porcja
• ⅓ szklanki (60g) kaszy jaglanej
• 1 i ¼ szklanka mleka sojowego (ewentualnie wody)
• 2 łyżeczki ksylitolu
• szczypta soli
• łyżka suszonej morwy białej
• garść borówek
• 1-2 morele
• szczypta kardamonu
Dawid Góra
#nutrisport #activity #diet
BIBLIOGRAFIA:
1.Magdalena Jeszka, Joanna Kobus, Ewa Flaczyk „OKREŚLENIE POTENCJAŁU ANTYOKSYDACYJNEGO EKSTRAKTÓW Z LIŚCI MORWY BIAŁEJ” Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 885 – 889
2.Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 4
W tym miejscu należałoby również zwrócić uwagę na fakt, że Polacy coraz częściej sięgają po produkty prozdrowotne. Morwa biała bezapelacyjnie powinna być na tej liście!
Fakty te potwierdzają tylko korzystne działanie morwy białej. Produkt ten dostaniemy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. W Japonii bardzo dobrze rozpowszechniona jest przeciwcukrzycowa herbata z morwy białej – pijmy na zdrowie!
Przykładowy przepis na użycie morwy w naszej kuchni:
Kasza jaglana z morwą białą
1 porcja
• ⅓ szklanki (60g) kaszy jaglanej
• 1 i ¼ szklanka mleka sojowego (ewentualnie wody)
• 2 łyżeczki ksylitolu
• szczypta soli
• łyżka suszonej morwy białej
• garść borówek
• 1-2 morele
• szczypta kardamonu
Dawid Góra
#nutrisport #activity #diet
BIBLIOGRAFIA:
1.Magdalena Jeszka, Joanna Kobus, Ewa Flaczyk „OKREŚLENIE POTENCJAŁU ANTYOKSYDACYJNEGO EKSTRAKTÓW Z LIŚCI MORWY BIAŁEJ” Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 885 – 889
2.Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 4
Komentarze
Prześlij komentarz